PSIHOTERAPIJA ZA OTROKE

otroška

Pogosto smo starši v dilemi, ali neko otrokovo vedenje lahko pripišemo razvojni fazi ali to vedenje zares odstopa in je potrebno ukrepati. Otrok lahko doživlja stiske in jih pokaže z govorico telesa, s svojim vedenjem, starši pa smo tisti, ki mu pomagamo prepoznavati njegova čustva in mu glede na njegovo vedenjsko izražanje pomagamo pri uravnavanju le – teh.

Težave, kot so glavoboli, bolečine v trebuhu, želodčne težave, čiri, težave s prebavo, diabetes, kronična utrujenost, motnje spanja, težave z dihanjem, astmatična obolenja, alergije, težave s kožo, šibek imunski sistem in pogosto zbolevanje so pogosto psihične narave.

Tudi enkratni travmatični dogodki kot so ločitev staršev, nasilje, smrt bližnjega, bolezen, zlorabe, pustijo posledice, otrok lahko začne močiti posteljo, zadržuje izločanje, zavrača hrano ali pa se prenažira, ga je strah, izraža močne občutke jeze, ne želi več spati sam, se ne želi družiti z vrstniki, izraža odpor do vrtca, šole, prihaja do učnih težav. Vsak otrok drugače reagira, nekatere posledice travmatičnih dogodkov so vidne takoj, nekateri otroci pa lahko svoja čustva potlačijo in lahko se težave in simptomatika začnejo kazati šele čez leta.

Skozi terapevtski odnos, ob vključevanju igre in kreativnih medijev, ki so primerni pri delu z otroci, se vzpostavi zaupanje in delo je usmerjeno v krepitev otrokovih resursov, spodbujamo kar je stabilnega, močnega, zdravega.

Potrebno je pogledati kakšna je bila mamina nosečnost, če je bila izpostavljena stresu, travmam, nasilju, kako so bile speljane separacije, sam porod, prekinitev dojenja, prehod v vrtec, prehod v šolo, vse to so namreč ključni dejavniki, ki nam pomagajo ugotoviti, kaj je bilo za otroka travmatično. V kolikor je otrok varno navezan na mamo, dobi kot dojenček dovolj, ljubezni, varnosti, topline je verjetnost za težave manjša in bo svojo samopodobo lažje gradil.

TERAPIJA ZA MLADOSTNIKE

adolescent_med textZa mnoge je prehod iz otroštva v puberteto zelo čustveno, stresno, zmedeno in zastrašujoče obdobje.

V mladostnikih se v času odraščanja dogaja vrsta sprememb. Iščejo sebe, poskušajo zgraditi svojo identiteto, se umestiti v skupnosti, se odlepiti od staršev in zarisati svoje prve življenjske cilje. Ob tem si močno želijo usmerjanja in podpore staršev ter okolice, hkrati pa se temu do skrajnosti upirajo.